Duurzaamheid begint bij jezelf

Duurzaam als ondernemer

Als ondernemer kun je beslist niet zonder telefoon. Bellen is namelijk nog steeds de meest effectieve manier van communiceren. Het is snel, je kunt emoties waarnemen en het kost weinig tijd. Echter gebruiken (mobiele) telefoons wel enorm veel van onze aarde. Zo kost het grondstoffen en mineralen om de telefoon te bouwen, en kost het daarna enorm veel energie om te kunnen bellen en internetten. Hoe kun je als ondernemer nou je steentje bijdragen aan een beter milieu op dit gebied?

Repareren is een duurzame oplossing

Het gebruiken van een smartphone is niet zo slecht voor het milieu, de productie van de smartphone is dit echter wel. In de smartphone zitten namelijk verschillende metalen die niet eenvoudig te winnen zijn. Om aan deze metalen te komen, wordt het milieu vaak enorm belast. Bovendien werken de arbeiders in deze mijn doorgaans ook onder bijzonder slechte werkomstandigheden.Veel ondernemers, maar ook consumenten, zijn zich hier niet van bewust. Om deze reden is het aan te raden om zo lang mogelijk met de telefoon te blijven doen. Je iPhone repareren is dus een beter idee dan het aanschaffen van een nieuw toestel.

Verklein de impact van je smartphone met deze tips

Er zijn ook manieren hoe je als consument de impact van jouw elektronische apparaten kunt verkleinen:

  • Aanschaf. Wees eerlijk, heb je eigenlijk wel echt een nieuwe smartphone nodig? Zo ja, kies voor een refurbished model. Dit zijn tweedehands smartphones of laptops waarin defecte onderdelen door gecertificeerde reparateurs zijn vervangen. 
  • Gebruik. Wanneer alle Europeanen gemiddeld een jaar langer met hun smartphone doen, zou dat net zoveel CO2 uitstoot schelen als een miljoen auto’s van de weg halen! Koop dus een goed hoesje voor je telefoon en ga extra voorzichtig om met je laptop. Toch een barst in het scherm of een kapotte batterij? Laat je apparaat repareren!
  • Recycle. Op dit moment liggen er alleen al in Nederland 3 miljoen oude smartphones te verstoffen. Is jouw smartphone beyond repair? Zorg dat je deze (samen met je twee vorige telefoons en oude laptop die nog in je bureaula liggen) laat recyclen. De waardevolle materialen worden hergebruikt waardoor de vraag naar nieuwe grondstoffen kleiner wordt.